Bu zehrin gramı 400 lira
10 kovandan 1 gram elde edilebilen arı zehrinin gramının 400 lira olduğu bildirildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, üreticilere eğitimini verdiği ‘arı zehri’ aparatı dağıttı. Dağıtılan aparatlar ile Samsun’daki üreticiler birinci sefer nisan ayında arı zehri hasadı yapacak. Ziraî Hizmetler Dairesi Lideri Dr. Ali Korkmaz, gramı 400 lira olan arı zehrinin çağdaş tıpta, kas ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanıldığını söyledi. Büyükşehir Belediye Lideri Mustafa Demir de, “Arıcılarımızla beraber bir ilke daha imza atıyoruz. Şehrimizde daha önce yapılmamış arı zehri üretimini inşallah başaracağız” dedi.
79 bin kovan ile 950 ton bal üretimi yapılan Samsun’da, Büyükşehir Belediyesi tarafından arı üreticilerine ilk kez arı zehri eğitimi verildi. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’nın “Sürdürülebilir Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi” kapsamında verdiği eğitim sonunda 15 üreticiye arı zehri aparatı dağıtıldı.
Gramı 400 lira
Arı zehrinin romatizmal hastalıklar ve kas hastalıklarını tedavi etmede kullanıldığını ve gramının 400 lira olduğunu tabir eden Samsun Büyükşehir Belediyesi Ziraî Hizmetler Daire Lideri Dr. Ali Korkmaz, “10 kovandan 1 gram arı zehri elde ediliyor. Çağdaş tıptaki bu muhtaçlığı karşılamak için arı zehri üretimi de büyük ehemmiyet arz ediyor. Son yıllarda MS, AIDS, kanser ve birçok hastalıkta araştırma çalışmaları yürütülmektedir. Apiterapi, ABD, Bulgaristan, Rusya, Çin, Kore ve birçok Avrupa ülkesinde, alternatif tıp olarak kabul edilmiş ve apiterapi hastaneleri kurulmaya başlanmıştır. İsmi zehir olan bu eser aslında zehir değildir. Arı zehri şifadır. Arı zehri baldan tatlıdır” diye konuştu.
Samsun’da ilk kez üretilecek
Programa katılan Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir de arıcılık konusunda önemli yatırımların hayata geçirileceğinin müjdesini verdi. Arıcılığın korunması ve üretici sayısının artırılması noktasında Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği takviyelerin devam edeceğini söyleyen Lider Demir, gayelerinin arıcıların maliyetlerini azaltıp teşvik etmek olduğunu tabir ederek, “Samsun balın en uygununu üretir. Samsun’dan balı al, sıhhati şifayı bul mantığıyla her vakit siz arı üreticilerimizin yanındayız. Artık Samsun olarak sizlerle birlikte bir unsur daha imza atacağız. Kentimizde daha evvel yapılmamış arı zehri üretimini inşallah başaracağız. Verilen eğitim ve dağıtılan aparatlar ile birçok hastalığın tedavisinde kullanılan arı zehrini kentimizde de üretmek için birinci adımı atmış olduk. Arı zehri üretimi ile kentimizin arıcılık kesimindeki katma pahasını doruğa taşıyacağız. 15 üreticimiz ile başladığımız bu adımı genele yaymak üzere amacımız var. Tüm üreticilerimize şimdiden güzel olmasını diliyorum” biçiminde konuştu. – SAMSUN