Sağlık Emekçileri Sendikası Hatay İl Temsilcisi Burhan Daşkın: “Sağlık çalışanları bir an önce dinlenmeli. Çünkü biz robot değiliz. Biz de…
Haber: EMRE SERCAN IKE/ Kamera: ÜNAL AYDIN
Sağlık Çalışanları Sendikası Hatay İl Temsilcisi Burhan Daşkın, deprem bölgesindeki sağlık çalışanlarının idari izin kapsamına alınmasını istedi. Daşkın, “Bakanlıktan ve Valilikten talebimiz bir an önce sağlık personelinin dinlenmesi ve bu mağduriyetin giderilmesidir çünkü biz robot değiliz. Biz de insanız” dedi.
Sağlık Emekçileri Sendikası Hatay İl Temsilcisi ve 112 işçi Burhan Daşkın, Valilik Genelgesi ile sağlık çalışanlarının idari izin kapsamından çıkarıldığını belirterek, şunları söyledi:
“HASTANE PERSONELİ 48 SAAT, 72 SAAT SÜREKLİ BAKIM YAPTI”
“Depremin ilk gününden bu yana sağlık çalışanları var gücüyle sahada. Gerek arama kurtarma çalışmalarında, gerek enkaz başındaki tıbbi vakalarda, gerekse trafik kazalarında her gün 112 ekip müdahalelerini sürdürdü. Bunun dışında hastane personeli hiç dinlenmeden hastanede yatıp, kendi araçlarıyla yatıp nöbetlerine devam ediyor.Çoğu kişinin 48 saat 72 saat nöbet tuttuğunu söylediler.
“İL DIŞINDAN GELECEK SAĞLIK ÇALIŞANLARI HATAY’IN YÜKÜNÜ KARŞILAYABİLİR”
Onun dışında şu an dış takımlardan yeterli sayıda takım geldi. Mesela Hatay için bir örnek vereyim. Normalde depremden önce Hatay’da 64-70 kişilik bir ambulans ekibimiz vardı ama şu anda il dışından 344 ambulans ekibi geliyor. Bu ambulans ekipleri Hatay’ın yükünü tamamen alabilir. Bunun dışında il dışından gelen sağlık çalışanları şu anda hastanelerde, hatta birçok hastane şu anda kullanılamaz durumda, sahra hastaneleri var. Dörtyol Devlet Hastanesi hastane olarak sismik izolatör olduğu için şu an ayakta ve gerekli sağlık hizmetlerini buradan veriyor. İl dışından gelen ekipler sağlık çalışanı açığımızı tamamen doldurabilir. Bu nedenle bölgede görev yapan sağlık çalışanlarına ve deprem bölgesinde görev yapan sağlık çalışanlarına acilen idari izin verilmelidir. Bu isteğimizi tekrar tekrar dile getirdik.
“ARKADAŞIMIZ YANGINDAN KAÇMADAN VE TRAVMA GEÇİRMEDEN ÖNCE TEKRAR Nöbetteydi”
En son Valilik bir genelge yayınladı. Valilik genelgesinde idari izin konusunda şunları söylüyor; Belediyeler, sağlık hizmetleri 112 çağrı merkezi çalışanları ve zorunlu izinde olanlar hariç 10 yaşından küçük çocuğu olanlara, hamilelere, şehit gazi yakınlarına idari izin verildi ve sağlık kurumlarına verilmedi. yine işçiler Ama burada gözden kaçan bir şey var. Sağlık çalışanları da deprem mağduru. Bakın Antakya’da saat 04.17’de meydana gelen deprem sonrası çocuğunu enkazdan çıkarıp nöbet görevine giden arkadaşlarımız var. Daha da kötüsü, kendisi enkazdan çıkıp o travmayı atlatamadan dün gece bu arkadaşlar yine görev başındaydı. Bu mağduriyetin bir an önce giderilmesini istiyoruz. İnsanlar manevi olarak bittiği için Hatay’da depremin etkilenmediği bölgelere gidin, insanlar evlerine gidemiyor. Bir kamyon geçtiğinde ve ev sallandığında, insanlar aslında kimsenin konuta girmemesi için sokağa koşar.
“SAĞLIK PERSONELİ İÇİN HASTANE YAKININDA ÇADIR KURULMALIDIR”
Çadır sorunu yeni yeni aşılmaya başlandı. Çadırlara sadece yeni insanlar taşınmaya başladı. Bunun ne kadar süreceğini bilmiyoruz. Sağlık çalışanlarının da dinlenebilecekleri alanlar olmalıdır. En kolay yoldan sadece sağlık çalışanları için hastane yanına çadırlar kurulmalı, dinlenmeleri için çadırlar kurulmalıdır. Bunun dışında 112 istasyonda aileleri ile kalabilecekleri çadırlar kurulmalı ve bu şekilde hizmet akışı aksatılmamalıdır. Şu anda 112 istasyonda çadır kurulmaya başlandı ama bu çadırlar yetersiz. Nereden? Çadırlarda ısıtıcı yok, bu ilk. İkincisi, hasar görmemiş 112 istasyonda sağlık çalışanları gelip ailelerinin yanında kalıyor. Ağır hasar gören ve ayakta kalamayan 112 istasyonda çadırlar yetersiz. Örneğin burada 3 takım var. Bu 3 ekipten 12 işçi var ama sadece bir çadır ve 3 yatak var. Yani bu yetersiz.
“ROBOT DEĞİLİZ, BİZ DE İNSANIZ”
Burada en kolay şekilde çalışan bir arkadaşımız iki kardeşini beyin sarsıntısında kaybetmiş. Çocuklar üniversiteye hazırlanıyorlardı. Hamile ve 10 yaşından küçük bir çocuğu var. Yani bu genelgedeki tüm şartlara uyuyor. Uymadığı tek şey sağlık çalışanı olması, talebimiz bakanlıktan ve valilikten sağlık çalışanları bir an önce dinlendirilip robot olmadığımız için bu mağduriyet giderilmelidir. Biz de insanız.”